Montažne kuće Breza

Brvnara "Breza" 3
56
Brvnara "Breza" 3
Golija Tip 30
51
Golija Tip 30
Montažna kuća Tip 35
31
Montažna kuća Tip 35
Montažna kuća Tip 40
33
Montažna kuća Tip 40
Montažna kuća Tip 66
39
Montažna kuća Tip 66
Brvnara "Breza" 1
54
Brvnara "Breza" 1
Montažna kuća Tip 68
40
Montažna kuća Tip 68
Montažna kuća Tip 90
44
Montažna kuća Tip 90
Golija Tip 40
52
Golija Tip 40
Montažna kuća Tip 86
43
Montažna kuća Tip 86

Home

Niskoenergetska kuća

U današnje vrijeme, kada smo suočeni s velikom nestašicom energenata i ograničenošću fosilnih goriva i sve većom cenom energenata, porasla je potražnja za niskoenergetskim građevinama.

Ekološka svest i potreba za što većim smanjenjem emisije štetnih plinova u atmosferu, rezultira sve većom izgradnjom niskoenergetskih građevina.

Niskoenergetske montažne kuće su energetski pogodne kuće. One su primer održive gradnje, od građevinskog materijala čija proizvodnja nije štetna za okolinu do njihove energetske pogodnosti i racionalne potrošnje energenata koji su svakim danom sve skuplji.

Niskoenergetska kuća je definisana kao kuća koja godišnje troši maksimalno 40 kWh/m² energije za grejanje. Takva se energetska potrošnja može jasnije izraziti ekvivalentom potrošnje od 2,7 litre loživog ulja po m², pa se niskoenergetska kuća naziva još i "trolitarska kuća".

U Nemačkoj niskoenergetska kuća (Niedrigenergiehaus) ima ograničenje u potrošnji energije za grejanje prostorija od 50 kWh/m² godišnje, dok je to ograničenje u Švajcarskoj definisano MINERGIE standardom i ne sme prelaziti 42 kWh/m² godišnje.

Cilj  izgradnje niskoenergetskih kuća je optimizacija potrošnje energije i maksimalno korištenje dostupne energije.

Energetska učinkovitost niskoenergetske građevine temelji se na kvalitetnom sloju izolacije, kvalitetnim prozorima i vratima koji sprječavaju gubitak topline, sustavu strujanja zraka, koji uz prozračivanje osigurava i dodatno čuvanje energije, te u korištenju sunčeve energije.

Oko 70% sveukupne potrošnje energije se troši na zagrijavanje prostora, a niskoenergetska gradnja omogućava velike uštede energije, uz zanemariva dodatna ulaganja.