Montažne kuće Breza

Golija Tip 64
53
Golija Tip 64
Montažna kuća Tip 110
47
Montažna kuća Tip 110
Montažna kuća Tip 66
39
Montažna kuća Tip 66
Montažna kuća Tip 35
31
Montažna kuća Tip 35
Montažna kuća Tip 52
36
Montažna kuća Tip 52
Montažna kuća Tip 117
48
Montažna kuća Tip 117
Golija Tip 40
52
Golija Tip 40
Montažna kuća Tip 68
40
Montažna kuća Tip 68
Montažna kuća Tip 36
32
Montažna kuća Tip 36
Montažna kuća Tip 59
38
Montažna kuća Tip 59

Home

Niskoenergetska kuća

U današnje vrijeme, kada smo suočeni s velikom nestašicom energenata i ograničenošću fosilnih goriva i sve većom cenom energenata, porasla je potražnja za niskoenergetskim građevinama.

Ekološka svest i potreba za što većim smanjenjem emisije štetnih plinova u atmosferu, rezultira sve većom izgradnjom niskoenergetskih građevina.

Niskoenergetske montažne kuće su energetski pogodne kuće. One su primer održive gradnje, od građevinskog materijala čija proizvodnja nije štetna za okolinu do njihove energetske pogodnosti i racionalne potrošnje energenata koji su svakim danom sve skuplji.

Niskoenergetska kuća je definisana kao kuća koja godišnje troši maksimalno 40 kWh/m² energije za grejanje. Takva se energetska potrošnja može jasnije izraziti ekvivalentom potrošnje od 2,7 litre loživog ulja po m², pa se niskoenergetska kuća naziva još i "trolitarska kuća".

U Nemačkoj niskoenergetska kuća (Niedrigenergiehaus) ima ograničenje u potrošnji energije za grejanje prostorija od 50 kWh/m² godišnje, dok je to ograničenje u Švajcarskoj definisano MINERGIE standardom i ne sme prelaziti 42 kWh/m² godišnje.

Cilj  izgradnje niskoenergetskih kuća je optimizacija potrošnje energije i maksimalno korištenje dostupne energije.

Energetska učinkovitost niskoenergetske građevine temelji se na kvalitetnom sloju izolacije, kvalitetnim prozorima i vratima koji sprječavaju gubitak topline, sustavu strujanja zraka, koji uz prozračivanje osigurava i dodatno čuvanje energije, te u korištenju sunčeve energije.

Oko 70% sveukupne potrošnje energije se troši na zagrijavanje prostora, a niskoenergetska gradnja omogućava velike uštede energije, uz zanemariva dodatna ulaganja.